Hett tips från vår föreläsare: ha en egen skärbräda för kyckling och behandla kycklingen med största försiktighet (hon själv använde gummihandskar).
Anledningen: typ alla fåglar har numera bakterien campylobakter. Campylobakter kan växa till i kylskåp men dör om man tillagar kycklingen väl, men att skära annat tex sallad på samma skärbräda är ett big nono! Kyckling kan ju också ha salmonella, vilket är allmänt känt, men det är mindre än hälften så vanligt att infekteras av det än campylobakter.

1 kommentarer

pubes

27 Feb 2013 20:00

meeeen fryst kyckling är ju lugnt. väl?

Svar: Hmm, bra fråga, det sa föreläsaren inget om. Ska kollas upp...
...enligt Smittsskyddsläkarföreningen och Livsmedelsverket kan bakterien överleva även frysning. Fåglarna blir smittade innan de slaktas och under frysningen kan bakterien "gå i dvala" och "vakna till liv" igen när den tinas upp.
Men bakterien är ju som sagt känslig för värme så bara man inte äter kycklingen rå eller geggar ner annan mat man tänkt äta rå med rå kyckling är det lugnt. Campylobacterna dör vid ca 60 grader.
medstudent.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej